Curățarea limbii la bebeluși și copii mici

Curățarea limbii la bebeluși și copii mici

Contactează-ne la numărul 0371 000 111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Dacă bebelușul nu mănâncă alimente solide sau nu are încă dințișori, curățarea limbii poate părea inutilă. Dar igiena orală nu este doar pentru copiii mai mari și pentru adulți - bebelușii au nevoie și ei de o gură curată și, cu cât începi mai devreme rutina de igienă orală a copilului tău, cu atât mai bine.

Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea orală a nou-născutului, precum și sfaturi despre cum să înveți, mai târziu, copilul, să își curețe propria gură.

 

De ce este important să începi devreme?

Bacteriile există în gura unui bebeluș, la fel ca în gura ta.

Dar bebelușul au mai puțină salivă decât tine, ceea ce îngreunează curățarea cavității bucale. Laptele din alimentație se poate acumula și pe limba sa, provocând un aspect de limbă albă. Curățarea limbii îndepărtează reziduurile și chiar îl relaxează pe copilaș.

Folosind o cârpă umedă pentru a curăța limba bebelușului, de fapt introduci curățarea orală devreme, pentru ca, mai târziu, să nu aibă reacții de respingere atunci când le cureți gura cu o periuță de dinți. 

 

Curățarea gurii și a limbii nou-născutului

Pentru igiena cavității bucale a bebelușului tău poți utiliza o cârpă/tifon sau o perie moale pentru deget, special concepută pentru a masa și a curăța cu ușurință reziduurile de lapte de pe limba și gingiile bebelușului. În mod ideal, ar trebui să curățați limba bebelușului de două ori pe zi.

Curățarea limbii și a gingiilor unui bebeluș este un proces relativ simplu și nu ai nevoie de multe consumabile sau de respectarea unor pași complicați. Singurele lucruri de care ai nevoie sunt apă caldă și un prosop sau o bucată de tifon.

  • În primul rând, spălă-ți bine mâinile cu apă și săpun. 

  • Apoi, pentru a începe curățarea, așează bebelușul în poala ta, cu căpșorul în mâna ta. 

  • Scufundă-ți în apa caldă un deget acoperit cu tifon sau pânză.

  • Deschide gura bebelușului, apoi freacă ușor limba cu o mișcare circulară, folosind cârpa sau tifonul.

  • Freacă încet cu degetul gingiile bebelușului și interiorul obrajilor.

Nu trebuie să privești acest proces ca fiind chinuitor pentru puiul tău, pentru că bebelușii adoră să fie în centrul atenției. Contează să ai o atitudine blândă, să fii vesel și să imprimi, per total, o notă foarte pozitivă întregului proces. 


 

Glicerina și pasta de dinți

Glicerina este un lichid incolor, cu gust dulce, care conferă pastei de dinți textura sa cremoasă. Se găsește și în unele produse pentru îngrijirea pielii și a părului.

Glicerina nu este toxică și este considerată sigură pentru copiii mici.

Totuși pasta de dinți nu este indicată decât după 6 luni și atunci în cantități foarte reduse. 

 

Curățarea limbii unui copil după vârsta de 6 luni

Odată ce copilul tău a împlinit 6 luni și are primul dinte, poți folosi o periuță de dinți moale, specială pentru copiii de vârsta lui, împreună cu pastă de dinți, pentru a igieniza dințișorii apăruți.

De asemenea, poți folosi periuța de dinți pentru a spăla ușor limba și gingiile bebelușului sau poți continua să folosești o perie de deget sau un tifon, până când copilașul va fi puțin mai mare.

Când speli cu pastă de dinți un bebeluș cu vârsta de cel puțin 6 luni, ai nevoie doar de o cantitate mică - aproximativ de volumul unui bob de orez, mai ales că copilul la această vârstă nu poate scuipa pasta, deci o va înghiți. Odată ce copilul tău are cel puțin 3 ani, poți crește cantitatea, până la volumul bobului de mazăre.

 

Învăță-ți copilului cum să-și spele și să-și curețe limba

Majoritatea copiilor mici nu își pot curăța corect dinții, așa că este indicat să îi supravegheați până la vârsta de 9-10 ani. 

  • Pentru început, pune puțină pastă de dinți pe o periuță de dinți umedă.

  • Efectuează o demonstrație pentru el, spălându-ți mai întâi propriii dinți, cu propria periuță de dinți. Pe măsură ce te periezi, explică-ți acțiunile. Evidențiază modul în care îți speli fața și partea din spate a dinților.

  • Spălă dinții copilului cu periuța sa de dinți. 

  • Lasă-l pe copilul tău să încerce și lasă-l să se perieze în timp ce îi ghidezi mâna. Odată ce copilul tău a învățat mișcările, îl poți supraveghea în timp ce își spală dinții și este indicat să îl speli și tu apoi, pentru siguranța corectitudinii mișcărilor și curățarea corespunzătoare a dinților.

De asemenea, ar trebui să le arăți copiilor cum să își curețe ușor limba, folosind periuța de dinți. De asemenea, reamintește copiilor să nu înghită pasta de dinți. Învăță-i să scuipe orice exces, după periere.

Neoclinique este aici pentru tine și copilul tău, cu cele mai bune îndrumări. Un pacient informat este un părinte care știe să își îngrijească copilul și să îl ferească de afecțiuni dentare complexe și dureroase.

Photo credits: AI image generator with Dalle-3 in Bing
Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Igiena orală a copilului mic, între 2 și 8 ani
Igiena orală a copilului mic, între 2 și 8 ani

Sănătatea fizică și emoțională a copiilor noștri depinde într-o anumită măsură de sănătatea orală și frumusețea zâmbetului lor. 

Apneea- Inamic al sănătății orale
Apneea- Inamic al sănătății orale

Apneea în somn poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale. În special, apneea de somn obstructivă (OSA) poate duce la următoarele probleme dentare și ale cavității bucale:

Avantajele NeoClinique!
Avantajele NeoClinique!

Avantajele NeoClinique! De ce sa alegeti NeoClinique?Neoclinique e...

Solutii financiare pentru pacientii Neoclinique
Solutii financiare pentru pacientii Neoclinique

Neoclinique impreuna cu Banca Transilvania va ofera CREDITUL PACIENTULUI, p...