Retracția gingivală

Retracția gingivală

Cuprins

Ce este retracția gingivală?

Cauze ale retracției gingivale

Simptomele și complicații ale retracției gingivale

Tratamentul retracției gingivale

Metode de prevenție

 

Dantura reprezintă o carte de vizită pe care o afișăm atunci când zâmbim sau când purtăm o conversație. Iar atunci când sănătatea și aspectul dinților nu sunt corespunzătoare, ajungem să nu ne simțim în largul nostru. Retracția gingivală este una dintre afecțiunile gingivale care indică, în general, probleme ale gingiilor netratate în timp util.

 

Ce este retracția gingivală?

 

Retracția gingivală este un proces gradual care determină uzura și retragerea țesutului gingival din poziția sa naturală spre rădăcină, expunând dintele și, în unele cazuri, chiar și rădăcina. Rezultatul expunerii dentare este formarea de spații între dinți și gingii, care facilitează acumularea bacteriilor. Țesutul și structura osoasă a dintelui pot fi grav deteriorate, iar dacă boala este lăsată netratată, poate duce în cele din urmă la pierderea dinților.

Recesiunea gingivală sau ceea ce este cunoscut sub numele de retracție gingivală ne modifică nu doar starea mentală, generând disconfort și neîncredere, ci și aspectul dinților noștri, aceștia căpătând un aspect mai alungit, cu o formă neobișnuită și pot deveni sensibili la orice stimul cald, rece, dulce, acru sau chiar la periajul dentar.

Zonele cele mai expuse sunt caninii și premolarii, adică zonele cu cea mai mare curbură a arcadei dentare și locul unde se oferă cea mai mică protecție împotriva agenților patogeni Pe partea stângă, dacă sunteți dreptaci (sau dreapta dacă sunteți stângaci), puteți vedea adesea retragerea gingiei superioare datorită forței cu care este realizat periajul dentar. 

 Retragerea gingiilor este o problemă comună pe care mulți oameni nu o pot identifica, deoarece se dezvoltă în timp.

Cauze ale retracției gingivale

Cauzele care conduc la apariția retracției gingivale sunt multiple și, de multe ori, acestea nu se manifestă în mod evident sau au o evoluție lentă. Astfel, ajung să fie diagnosticate abia în faze avansate.

 Printre factorii declanșatori ai retracției gingivale se regăsesc următoarele situații, tulburări și obiceiuri:

  • periajul realizat incorect - atunci când perierea dinților se face necorespunzător  gingiile pot fi lezate cu ușurință, iar acest lucru duce la deteriorarea țesutului gingival, însă și un periaj agresiv poate conduce la același rezultat neplăcut;

  • bruxismul - persoanele care scrâșnesc din dinți sunt mai predispuse la apariția retracției gingivale din cauza presiunii la care sunt supuși dinții în timpul acestui proces; 

  • boala parodontală - odată cu evoluția gingivitei către forme tot mai severe ale bolii parodontale, gingia poate ajunge cu ușurință să se retragă de pe dinte;

  • aliniamentul necorespunzator al arcadelor dentare - atunci când dinții sunt înghesuiți sau strâmbi și mușcătura nu este una corectă, dinții pot leza gingia în anumite zone, favorizând apariția retracției gingivale;

  • fumatul - reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor dentare și poate provoca retragerea gingiilor;

  • placa bacteriană;

  • depunerile de tartru;

  • lucrări protetice care irită gingia;

  • schimbările hormonale;

  • tulburări genetice;

  • piercing-ul în buză sau limbă - poate irita gingia.

 

Simptomele și complicații ale retracției gingivale

Retragerea gingiilor este, de obicei, un proces lent și nu foarte ușor de observat  de la începutul apariției. Unii pacienți descoperă această afecțiune în urma unui consult stomatologic, în timp ce alții observă abia după modificarea formei și a aspectului dinților. 

Unele dintre cele mai frecvente simptome asociate cu recesiunea gingiilor sunt:

  • sensibilitate dentară - în special la alternanța rece-cald, la alimente sau băuturi dulci sau acre;

  • gingii inflamate și dureroase;

  • sângerări gingivale - pot apărea în mod spontan sau în timpul periajului;

  • modificarea aspectului dinților - dintele pare mai alungit, cu o formă neregulată.  În cazurile de retracție avansată, rădăcina dintelui poate deveni vizibilă.

  • dinții încep să se miște -  datorită bacteriilor acumulate sub gingii.

În cazurile severe, recesiunea gingivală poate duce la multe complicații, gingiile libere devenind mult mai vulnerabile la agresiuni și infecții.

 Prin urmare, cele mai frecvente complicații ale recesiunii gingivale sunt: 

  • expunerea dintelui la infecții, odată cu avansarea retracției către rădăcina dentară;

  • formarea de pungi parodontale, în care pot fi colectate resturi alimentare, prin degradarea cărora este favorizată dezvoltarea agenților patogeni;

  • respirație urât mirositoare, cauzată de acumularea de bacterii în cavitatea bucală;

  • pierderea dinților afectați.

 

Tratamentul retracției gingivale

Este important de reținut că recesiunea gingivală este un proces ireversibil. Prin urmare, tratamentele disponibile au ca scop stoparea recesiunii și nu readucerea gingiilor la normal, de aceea este important să te adresezi medicului tău stomatolog atunci când depistezi semnele și simptomele retracției gingivale.

Detartrajul dentar

Acesta reprzintă un tratament al retracției gingivale care, însoțit de periajul profesional, devine o metodă eficientă de a îndepărta depunerile de placă bacteriană sau tartru, atât de pe suprafața exterioară a dintelui, cât și de sub gingie (detartraj subgingival).

Chiuretajul subgingival

Este o procedură medicală de curățare a suprafeței de sub gingii sub anestezie locală. Această procedură îndepărtează resturile, netezește dintele și permite gingiilor să se atașeze din nou pe suprafața acestuia.

Tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic este recomandat pentru recesiunea gingivală datorată dinților nealiniați. În funcție de caz, stomatologii folosesc dispozitive de tratament mobile sau fixe.

Grefa gingivală

Este o procedură chirurgicală care înlocuiește gingiile lipsă cu grefe de țesut prelevate din zone ale gingiilor sănătoase. Profesioniștii recurg la acest tip de intervenție atunci când gingiile s-au retras de pe o suprafață mai mare și intervenția necesită o perioadă lungă de recuperare.

 

Metode de prevenție

Cel mai sigur tratament rămâne prevenția, iar cea mai bună modalitate de a preveni retragerea gingiilor este practicarea unei bune igieni orale.Spălați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi, folosiți apă de gură și ață dentară. Ar trebui să vă păstrați dinții și gingiile  în cea mai bună stare posibilă folosind un irigator de gură după cum este necesar. Curățarea limbii este, de asemenea, un pas esențial dacă doriți o  sănătate orală bună. 

Alte bune practici pe care le puteți folosi pentru a preveni retragerea gingiilor sunt:

  • controlul stomatologic de două ori pe an;

  • evitarea / limitarea consumului de alcool și tutun;

  • echilibrarea dietei.

 

 

 

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgiana Dumitrascu
Georgiana Dumitrascu

Medic Dentist, Specialist Parodontologie, Implantologie, Chirurgie Parodontala

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Avantajele NeoClinique!
Avantajele NeoClinique!

Avantajele NeoClinique! De ce sa alegeti NeoClinique?Neoclinique e...

8 moduri în care poți proteja dinții copilului tău
8 moduri în care poți proteja dinții copilului tău

Vrei ca copilul tău să zâmbească mereu, mândru de zâmbetul său? Vrei să îl ferești de carii, infecții dentare, boli parodontale și pierderea prematură a dinților definitivi? Cu cât începi mai devreme îngrijirea orală a copilului tău, cu atât îi vei putea proteja dinții mai bine. Iată 7 sfaturi pentru tine.

Fatete dentare, Dr. Eliza Munteanu
Fatete dentare, Dr. Eliza Munteanu

Ce sunt fatetele? Fatetele ceramice sunt foite subtiri de ceramica...

Alveolita
Alveolita

Această problemă poate afecta orice dinte, dar este observată cel mai frecvent după extracția molarilor de minte.

Tot ce trebuie sa stiti despre albirea dentara cu laser
Tot ce trebuie sa stiti despre albirea dentara cu laser

Tot ce trebuie sa stiti despre albirea dentara cu laser Albirea di...

FII SIGUR DE CUM VEI ARATA CU FATETE DENTARE.  TEST DRIVE YOUR SMILE!
FII SIGUR DE CUM VEI ARATA CU FATETE DENTARE. TEST DRIVE YOUR SMILE!

Ti-ai propus sa incerci sa iti infrumusetezi zambetul prin fatete dentare?...