Elasticele aparatului dentar: ce sunt, care este rolul lor și când trebuie înlocuite

Elasticele aparatului dentar: ce sunt, care este rolul lor și când trebuie înlocuite

Contactează-ne la numărul 0371000111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Potrivit statisticilor, 47% dintre oameni sunt atrași de zâmbet, 31% de ochi, 7% de haine și 4% de podoaba capilară. În același timp, peste 50% dintre români au dinții strâmbi sau aglomerați. ceea ce îi face să zâmbească mai mult cu gura închisă. Soluția potrivită pentru ei este îngrijirea dentară personalizată cu ajutorul unui aparat dentar.

Elasticele pentru tratamentele ortodontice sunt folosite în cazul pacienților care poartă aparate dentare fixe, de obicei după câteva luni de la aplicarea aparatelor. Ele sunt o parte importantă a tratamentului și ajută la crearea forței necesare, în mod constant, pentru alinierea corectă a dinților și maxilarelor.

Prin urmare, odată ce au fost recomandate de medicul specialist, ele trebuie purtate cu responsabilitate și regularitate de către pacient, spre binele acestuia și pentru asigurarea rezultatelor mult așteptate. Nefolosirea acestora și ignorarea indicațiilor medicului conduce de cele mai multe ori la prelungirea duratei tratamentului ortodontic, adică la necesitatea purtării pentru un timp mai îndelungat a aparatelor dentare.

Tipuri de elastice ortodontice

Un tip de elastic este acela care ajută sârma oțelită a aparatului dentar să rămână fixată pe fiecare element metalic aplicat pe dinți. Acest tip de elastic contribuie la procesul de mișcare a dinților în poziția corectă, prin corectarea distanței inter-dentare, în conformitate cu tratamentul ortodontic. El se găsește într-o gamă variată de forme și culori și este schimbat de către medicul specialist atunci când este nevoie.

Un alt tip de elastic, mai mare, este cel folosit pentru corectarea mușcăturii, prin aplicarea forței necesare alinierii corecte a maxilarelor. Aceste elastice pot fi inserate de către medicul ortodont în funcție de corectura dorită, existând mai multe configurații (între maxilare, sus-jos, în interiorul arcului maxilar). Și acestea sunt fabricate în diverse culori și forme, în funcție de necesitate.

Cât timp și cum trebuie purtate elasticele ortodontice

Aplicate și purtate corect acestea grăbesc procesul de aliniere, fiind astfel o parte importantă a procedurii medicale. Ele trebuie purtate atât timp cât stabilește medicul ortodont, în niciun caz mai puțin. În mod normal, medicul prescrie purtarea acestora pentru 10-12 ore/zi, dar în unele cazuri este posibil ca să fie necesară purtarea permanentă (în aceste cazuri ele nu vor fi date jos decât pe timpul mesei și al igienei dentare).

Există și cazuri în care pacienții, din dorința de a grăbi procesul de aliniere, pun mai multe elastice, crezând că o forță augmentată ajută în tratament. Aceasta este o greșeală, pentru că forța aplicată este calculată dinainte, iar orice intervenție asupra ei, în cazul acesta prin augmentare, duce la deteriorarea rădăcinilor dentare și astfel la prelungirea duratei tratamentului

 

Tracțiunile intermaxilare

În cazul în care dantura suferă de o deformare severă, indiferent de vârsta pacinetului, pe lângă purtarea unui aparat dentar, se recomandă utilizarea unor accesorii ce ajută la eficientizarea tratamentului, numite tracțiuni sau elastice intermaxilare.

Tracțiunile sau elasticele intermaxilare sunt benzi de cauciuc așezate pe brackeți, care ajustează poziția maxilarului superior și a celui inferior. Ele ajutaă la alinierea corectă a acestora, ceea ce este important deoarece dinții de pe fiecare maxilar sunt repoziționați de arcuri. De asemenea, acestea ajută la îndreptarea dinților în funcție de locul în care ortodontul pune carligele.

Recomandările de purtare depind de anomalia tratată (clasa II sau III). În general se folosește tracțiune triunghiulară, 1 dinte de la maxilarul superior și 2 de la maxilarul inferior. Tracțiunea dinte pe dinte nu este recomandată, deoarece acestea pot duce la o extracție lentă, dar constantă a dinților.

Ce trebuie să știi despre elasiticele ortodontice

Trebuie purtate constant pentru rezultatele dorite

Sunt înlocuite la o perioadă de timp indicată de medicul stomatolog

Provoacă disconfort temporar, acesta dispărând după perioada de acomodare

Trebuie respectate cu sfințenie indicațiile medicului cu privire la modul de prindere al acestora

Elasticele intermaxilare nu trebuie purtate în timpul meselor

 

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

CURS KPG 21-24 APRILIE 2015
CURS KPG 21-24 APRILIE 2015

CURS KPG 21-24 APRILIE 2015Dupa cateva luni de experienta a serviciului de...

Ce trebuie sa stii despre abraziunea dentara?
Ce trebuie sa stii despre abraziunea dentara?

Abraziunea dentara este una dintre cele mai frecvente leziuni dentare pe care le diagnosticam in clinica. Din pacate, deseori problema trece neobservata de pacienti, fiind total ignorata. Astfel, persoanele care sufera de abraziune dentara ajung la medic abia atunci cand intervin dureri sau cand au o alta urgenta stomatologica, iar dintii au fost deja afectati puternic de abraziune.

Interviu - Bajenaru Alina, Specialist Igienist
Interviu - Bajenaru Alina, Specialist Igienist

Specialitatea mea este necesară fiecărei persoane în parte. Grija față de organismul, corpul și sinele nostru este elementară, așadar și cea legată de dinții noștri.

Proteza detasabila pe implanturi
Proteza detasabila pe implanturi

Proteza detasabila pe implanturi Exista multe modalitati de a stab...

Aditie de os dentar
Aditie de os dentar

La Neoclinique pacientii beneficiaza de un cabinet de chirurgie OMF in care...

Program Internship 2016 la Neoclinique Militari
Program Internship 2016 la Neoclinique Militari

Esti student la Stomatologie in anul 1, 2 sau 3?Iti doresti sa inveti...