Fatete dentare sau albire ? Afla care dintre ele ti se potriveste cel mai bine
Care este solutia rapida cea mai potrivita pentru a obtine zambetul alb si stralucitor pe care ni-l dorim, fatete dentare sau albire ? Cum alegem cea mai potrivita varianta pentru noi?
Corectia zambetului este cea mai simpla, mai sanatoasa, mai naturala si totodata, mai neinvaziva forma de interventie estetica. Iar aspectul danturii poate sa adauge sau sa stearga ani intregi pe un chip.
Cu totii ne dorim dinti frumosi, sanatosi si stralucitor de albi.
Din pacate, ingalbenirea dintilor este o problema cu care se confrunta multe persoane. Smaltul dintilor se poate ingalbeni uniform sau pot aparea doar pete, pe anumite porţiuni ale dintelui, care pot fi in diferite nuante de galben, dar si maronii sau gri.
Cauzele ingalbenirii dintilor pot fi: lipsa igienei orale corespunzatoare, anumite alimente, bauturi, fumatul, bruxismul, imbatranirea fireasca, excesul de fluor in organism, diverse medicamente, precum si predispozitia genetica.
Asadar, daca nu va place culoarea dintilor dumneavoastra, raspunsul poate fi un tratament de estetica dentara pentru aplicarea de fatete dentare sau albire a dintilor.
Datorita rezultatelor spectaculoase pe care le aduc intr-un timp extrem de scurt, fatetele dentare au devenit unele dintre cele mai populare proceduri de cosmetica dentara.
Fatetele dentare reprezinta pelicule subtiri de portelan, ca niste scoici foarte subtiri, folosite pentru a recrea aspectul natural al dintilor, ca un fel de masti pentru dinti.
Albirea dentara consta in aplicarea unui gel pe suprafata dintilor si activarea lui cu ajutorul luminii unui aparat special. Gelul contine peroxid de hidrogen, care se va descompune si va elibera oxigen, ce va patrunde prin smalt, albind uniform zone ale dintelui colorate sau ingalbenite.
La finalul procedurii se pot obtine dinti cu 3-4 nuante mai albi, care isi mentin culoarea pana la 2 ani, interval la care se recomanda repetarea albirii dentare in cabinetul stomatologic. Daca pacientul are obiceiuri care schimba culoarea dintilor, cum ar fi fumatul sau consumarea de alimente sau bauturi care afecteaza albul dintilor sau daca utilizeaza anumite medicamente, efectul albirii dentare poate dura mai putin.
Pentru fiecare pacient in parte, exista o tehnica de tratament mai adecvata decat cealalta, in functie de situatia sa clinica. Alegerea tratamentul potrivit, intre fatete dentare sau albire, se face de comun acord cu medicul specialist.
Este important sa fiti informat asupra anumitor puncte cheie, ce va pot ajuta sa luati o decizie corecta:
- Aplicabilitatea tratamentului
Marele avantaj al fatetelor dentare este acela ca nu reprezinta doar o solutie de albire dentara, ci si o solutie de succes in situatia in care dintele original prezinta mici imperfecţiuni de forma, in cazul in care exista dinti fracturati sau goluri intre dinti. Totusi, fatetele dentare au si ele limitari, neputand fi folosite pe dinti care prezinta denivelari (inghesuiri) mari, deoarece ar trebui slefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce in acelasi plan si nici pe dinti cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece ramane foarte putin smalt de care sa adere.
Albirea dentara este strict o metoda de albire a dintilor si nimic mai mult.
Efectul estetic este deosebit, doar in cazul in care dantura este deja aproape perfecta.
Altfel, zambetul va evidentia dinti albi, dar strambi. De aceea, atunci cand dintii prezinta fisuri, fracturi minore, forme atipice, inghesuiri minore sau spatieri se recomanda fatetele dentare, care vor asigura un aspect estetic mult mai placut.
Albirea nu este o solutie pentru pacientii cu plombe vizibile, sau in cazul in care aveti dinti frontali imbracati in coroane, deoarece acestea nu isi vor schimba culoarea dupa albire si va aparea o diferenta intre ele si dintii naturali.
- Intensitatea albirii
Prin albirea dentara nu poti sa schimbi foarte mult nuanta dintelui natural. Nu poti dintr-o nuanta de galben sa faci alb perfect. Acea culoare galbena a dintelui nu e data de smalt, smaltul e transparent, substratul e dentina si dentina este cea care da nuanta.
La pacientii cu modificari usoare sau moderate de culoare, in special tineri, cu dintii corect aliniati, sanatosi, albirea dentara va oferi rezultatele asteptate. In cazul pacientilor ai caror dinti au culoarea gri-maronie, iar coloratia provine din interiorul dintelui (este genetica sau dobandita ca urmare a administrarii unor medicamente, precum tetraciclina), fatetele dentare reprezinta o solutie mai buna.
Fatetele dentare modifica complet culoarea dintelui, asa se poate obtine zambetul de Hollywood.
- Uniformitatea albirii
Atunci cand alegem o metoda de albire a dintilor trebuie sa tinem cont de faptul ca, in mod natural, diferite parti ale dintelui au intensitati diferite a culorii: zona din apropierea gingiei nu este la fel de alba precum marginea cu care muscam, cea din urma fiind, in general, mai subtire si mai deschisa la culoare. Aceste proportii de culoare vor fi mentinute si in urma albirii dentare la cabinet, care nu va asigura o albire uniforma de sus in jos – cum s-ar intampla in cazul fatetelor.
Fatetele dentare au o culoare uniforma, personalizata dupa dorinta pacientului si tinand cont de estetica orala si armonia fizionomiei.
- Durabilitatea efectului
Fatetele dentare ceramice nu se coloreaza, cum se intampla in cazul dintilor naturali si obturatiilor. Odata puse, culoarea lor nu se modifica in timp, asadar putem avea dinti albi chiar si 15 ani, aceasta fiind durata de viata a unor fatete bine ingrijite.
Rezista la pete cauzate de cafea, ceai si fum de tigara, fiind realizate din materiale de ultima generatie.
In schimb, albirea dentara este o solutie temporara, deoarece dintii se vor ingalbeni din nou din cauza inaintarii in varsta si a stilului de viata. Fumatul si consumul bauturilor si alimentelor care pateaza vor atenua rezultatul intr-o perioada variabila de la persoana la persoana, fiind necesara repetarea procedurii de albire.
- Naturaletea efectului
Fatetele dentare sunt sculptate in mod individual si personalizate pentru fiecare pacient, astfel incat este imposibil ca cineva sa observe diferenta dintre fateta si dintii naturali.
Albirea dentara modifica doar culoarea dintilor, deci nu poate fi vorba de lipsa de naturalete.
Singura problema in cazul ambelor tratamente ar putea fi culoarea prea alba, neintalnita in mod natural.
- Invazivitatea tratamentului
Albirea dentara este foarte putin invaziva, dar poate aparea sensibilitatea dureroasa dentara, al carei efect este trecator, durand doar o saptamana.
Fatetele dentare sunt de doua tipuri, Prep si No prep, adica pot fi aplicate cu o slefuire minima a dintelui sau fara slefuire.
Fatetele no-prep se pot scoate de pe dinte. Cele prep, cu preparatie, pot fi date jos, dar obligatoriu inlocuite cu altele.
Asadar, fatetele dentare pot fi non-invazive, daca pacientul alege varianta fara slefuire.
Materialele folosite pentru fatetare sunt biocompatibile, fiind tolerate de tesuturile moi si, datorita faptului ca fatetele dentare realizate sunt netede si lucioase, placa bacteriana adera foarte greu la ele.
- Costul tratamentului
Fatetele dentare au un cost mai ridicat decat albirea dentara, insa necesitatea repetarii acesteia va ridica treptat costurile albirii dentare, in timp. La cost se adauga si timpul petrecut de fiecare data, in cabinet, pentru albirile regulate.
Atat fatetele, cat si albirea dentara, pot, in conditii optime, realiza o transformare rapida si spectaculoasa a zambetului tau, intr-unul perfect.
Asadar, fatete dentare sau albire ? Raspunsul cel mai corect este unul pe care doar dumneavoastra, impreuna cu medicul dumneavoastra specialist, il puteti da.
Nemultumit de zambetul dumneavoastra ? Sunati acum la Neoclinique si programati-va pentru o consultatie de estetica dentara, la tel: +40371.000.111.
Suntem experti in estetica dentara si adoram sa aducem zambete minunate pe chipurile oamenilor.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.