INDICELE GLICEMIC AL ALIMENTELOR - CHEIA SPRE UN ZAMBET FRUMOS
Ai auzit, cu siguranta, despre indicele glicemic. Te-ai gandit, poate, ca este legat de diabet si ca nu te intereseaza notiunea. Asa ca nu i-ai dat atentie.
Ti-ai auzit prietenele, care tin diverse diete sau au adoptat un stil de viata sanatos, vorbind despre anumite valori ce reprezinta indicele glicemic. Dar, din nou, nu ai dat atentie.
Dar daca ti-am spune ca acest indice reprezinta un indicator foarte simplu de utilizat de catre oricine, ce ne indica care sunt alimentele ce dauneaza frumusetii zambetului tau?
Stim sigur ca zambetul este foarte important pentru tine, o parte din tine care te reprezinta si iti influenteaza fizicul si psihicul, viata sociala, sentimentala si profesionala, zi de zi.
Nu stii ce sa crezi? De cate ori, viata ta nu a fost schimbata de o informatie primita pe neasteptate? Este bine sa citesti, caci informatia nu dauneaza nimanui, insa lipsa ei da.
Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic este o valoare intre 0 si 100, atribuita alimentelor. Glucozei pure i s-a atribuit valoarea de 100.
Valoarea acestuia reprezinta cresterea aproximativa a nivelului de glucoza in sange, la doua ore de la consumarea acelui aliment.
O valoare scazuta este considerata a fi sub 55, medie intre 65 si 69, iar crescuta peste 70.
De ce ai avea nevoie sa iti controlezi nivelul de glucoza in sange, din moment ce nu esti diabetic si nu tii o cura de slabire?
Simplu. Pentru sanatatea ta generala si orala, ce se reflecta in aspectul tau si implicit, al zambetului tau.
Indicele glicemic masoara rapiditatea cu care carbohidratii dintr-un aliment pot fi procesati de catre organism.
Carbohidratii care sunt procesati foarte rapid sunt transformati in glucoza foarte rapid, determinand cresterea brusca a nivelului de glucoza in sange si aparitia rapida a senzatiei de satietate si energie.
Dar nivelul ridicat de glucoza in sange determina organismul sa produca insulina in exces, pentru a putea scadea nivelul de glucoza si a-l aduce la normal.
Insulina in exces va reduce glicemia prea mult, rapid, ceea ce va determina reinstalarea starii de foame, rapid, dupa ce abia ai mancat.
Glucoza in exces, ramasa dupa utilizarea pentru incarcarea organismului cu energia necesara, este depozitata sub forma de grasime, pentru a fi utilizata in caz de nevoie, mai tarziu.
Asa apar inesteticele depozite de grasime si creserea colesterolului – grasimi regasite in sange, in exces.
Glicemia care are valori peste cele considerate normale este daunatoare si poate duce la diabet, insuficienta renala sau risc crescut de boli cardiovasculare.
Zambet stralucitor de sanatos, prin urmarirea indicelui glicemic al alimentelor
Medicina zilelor noastre este axata pe calitatea preventiei afectiunilor, la fel de mult ca pe tratarea celor existente, in cele mai bune conditii, cat mai rapid si nedureros.
Nutritia joaca un rol esential in prevenirea afectiunilor in general, inclusiv a celor orale.
Urmarirea indicelui glicemic este importanta pentru o alimentatie sanatoasa, ce se va materializa intr-un zambet stralucitor de sanatos!
Alimentele cu indice glicemic crescut te vor determina sa mananci mult mai des. Acest lucru va bombarda dintii si gingiile tale cu bacterii si nu prea cunoastem persoane care sa poarte o periuta de dinti in geanta si sa se spele pe dinti dupa fiecare gustare.
Cresterea glicemiei din saliva favorizeaza inmultirea bacteriilor locale, ducand la formarea placii bacteriene si la aparitia cariilor.
Placa bacteriana se transforma treptat in tartru, care ataca gingiile si chiar tesutul osos de sustinere a dintilor pe arcade. Consecintele sunt gingivita si parodontoza, ducand la pierderea dintilor.
Stii deja ca zaharul (link articol) dauneaza foarte mult aspectului si sanatatii dintilor tai, dar interesant este faptul ca, pentru a avea un zambet sanatos, nu trebuie sa renunti la orice aliment care contine zaharuri.
Indicele glicemic iti arata ce alimente fac bine dintilor si ce alimente dauneaza sanatatii tale orale.
Carbohidratii cu indice glicemic mai mic cresc lent nivelul glucozei si implicit al insulinei, ducand la evitarea fluctuatiilor mari in nivelul acestora in organism.
De asemenea, mentin echilibrul nivelului de energie si determina o senzatie de satietate, de lunga durata, dupa mese.
Dar indicele glicemic nu este singura determinanta de luat in seama.
Indicele glicemic al unui aliment se poate modifica, in functie de:
- varietatea acelui aliment (cartofi rosii sau albi);
- cat de copt este un fruct sau o leguma;
- pregatirea sa pentru servire (integral, suc, piure, macinat – sucurile elimina fibrele, asadar cresc indicele glicemic);
- modul in care este gatit (copt, la aburi, prajit, prefiert – prepararea termica creste indicele glicemic);
- temperatura sa in momentul cand este servit (alimentele consumate fierbinti au indicele glicemic mai mare decat daca sunt consumate reci);
- timpul trecut intre recoltare si consum;
- prezenta fibrelor (carbohidratii carora li s-au indepartat fibrele, prin procesare, sunt extrem de nesanatosi si pot provoca cresteri bruste ale glicemiei).
TIP ALIMENT |
ALIMENTE CU IG SCAZUT |
IG |
ALIMENTE CU IG MEDIU |
IG |
ALIMENTE CU IG CRESCUT |
IG |
BAUTURI |
lapte de soia |
30 |
suc de mango neindulcit |
55 |
bere |
110 |
suc de mere |
41 |
suc de struguri |
55 |
Paine alba fara gluten |
90 |
|
suc de morcov |
45 |
paine alba toast |
85 |
|||
suc de ananas |
46 |
|||||
suc de grepfruit |
48 |
|||||
suc de portocale |
52 |
|||||
suc de rosii |
38 |
|||||
cafea neagra fara zahar |
0 |
|||||
PAINE |
din multicereale |
48 |
chifla |
61 |
alba |
71 |
din cereale integrale |
50 |
din secara |
64 |
bagheta |
95 |
|
CEREALE |
orez alb cu bob lung |
44 |
Musli |
56 |
mei |
71 |
orez brun |
55 |
orz fulgi |
66 |
orez alb cu bob scurt |
72 |
|
hrisca |
54 |
malai |
68 |
orez instant |
85 |
|
arpacas |
25 |
cucus |
65 |
pop corn |
85 |
|
secara |
34 |
porumb dulce fiert |
64 |
fulgi de porumb |
85 |
|
gris cu lapte |
60 |
|||||
LACTATE |
iaurt degresat |
14 |
inghetata |
61 |
lapte de orez |
85 |
lapte |
27 |
|||||
lapte degresat |
32 |
|||||
lapte semi-degresat |
34 |
|||||
unt |
47 |
|||||
cascaval afumat |
30 |
|||||
lapte de soia |
30 |
|||||
lapte de migdale |
30 |
|||||
PASTE SI PIZZA |
fidea |
35 |
pizza |
60 |
spaghete din orz brun |
92 |
macaroane |
45 |
fidea de orez |
58 |
|||
spaghete din faina alba |
46 |
macaroane cu branza |
64 |
|||
spaghete din cereale integrale |
37 |
|||||
INDULCITORI |
miere |
60 |
zahar alb |
70 |
||
zahar brun |
70 |
|||||
sirop de porumb |
110 |
|||||
sirop de grau |
100 |
|||||
sirop de orez |
100 |
|||||
FRUCTE |
cirese |
22 |
stafide |
65 |
pepene verde * |
75 |
grepfrut |
25 |
papaya |
55 |
curmale |
103 |
|
mere |
38 |
pepene galben |
60 |
|||
pere |
28 |
castane |
60 |
|||
prune |
39 |
banane |
60 |
|||
piersici |
42 |
caise |
57 |
|||
portocale |
44 |
caise compot |
64 |
|||
struguri |
46 |
mango |
56 |
|||
kiwi |
53 |
ananas |
66 |
|||
capsune |
40 |
stafide |
64 |
|||
nuci |
15 |
papaya |
56 |
|||
arahide |
15 |
|||||
fistic |
15 |
|||||
coacaze |
15 |
|||||
zmeura |
25 |
|||||
dude |
25 |
|||||
caju |
22 |
|||||
LEGUME |
anghinare |
15 |
sfecla |
64 |
pastarnac * |
97 |
sparanghel |
15 |
cartofi fierti |
56 |
cartofi piure |
80 |
|
brocoli |
15 |
cartofi noi |
57 |
cartofi la cuptor |
85 |
|
conopida |
15 |
cipsuri |
56 |
cartofi prajiti |
75 |
|
telina |
15 |
cartofi rosii fierti |
88 |
|||
castravete |
15 |
|||||
vanata |
15 |
|||||
fasole verde |
15 |
|||||
ardei |
15 |
|||||
mazare |
15 |
|||||
dovlecel |
15 |
|||||
rosii |
15 |
|||||
varza |
10 |
|||||
ciuperci |
10 |
|||||
ceapa |
10 |
|||||
morocovi fierti |
39 |
|||||
morcovi |
49 |
|||||
cartofi dulci |
54 |
|||||
praz |
15 |
|||||
DULCIURI |
ciocolata amara 70% |
25 |
nutella |
55 |
pufarine |
80 |
marmelada fara zahar |
20 |
inghetata |
60 |
|||
ciocolata cu zahar |
60 |
Un bun medic stomatolog isi ingrijeste pacientul cu daruire, studiaza fiecare aspect al sanatatii orale, dar si al nutritiei si al sanatatii generale, pentru a preveni afectiunile orale cu real succes.
NEOCLINIQUE ITI INGRIJESTE SANATATEA ORALA!
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiProgrameaza-te rapid
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.