DIETA KETOGENICA SI BENEFICIILE SALE PENTRU SANATATEA DANTURII
---------------------------
Ce este dieta ketogenica?
Acest tip de dieta este axata pe cresterea consumului de grasimi, scaderea consumului de carbohidrati si controlarea consumului de proteine.
Dieta ketogenica forteaza corpul sa arda grasimi, in loc de carbohidrati.
Scopul acestei diete este sa reproduca modificarile metabolice din timpul postului negru, pentru obtinerea efectelor binefacatoare.
Atunci cand nivelul carbohidratilor din organism este scazut, organismul utilizeaza o sursa alternativa de energie: grasimea.
Acest stadiu este numit medical „cetoza” si este marcat de arderea acizilor grasi si formarea de corpi cetonici.
Nu este ceva daunator, o afectiune, ci o stare binefacatoare a organismului. De fapt, cetonele sunt primul combustibil pe care-l folosim.
Imediat dupa nastere toti copii sunt intr-o stare de cetoza, deoarece traiesc pe baza dietei bogate in grasimi din laptele mamei. Deoarece nou-nascutul nu primeste carbohidrati, el isi incepe viata folosind cetoza ca proces de producere a energiei. Numai cand in dieta ii este introdusa mancarea solida, corpul copilului incepe sa isi alterneze ciclul energetic, bazandu-se si pe glucoza.
Unele cercetari indica faptul ca cetonele, deoarece sunt prima sursa de energie a organismului, sunt si cea preferata. Studiile au aratat ca acestea stimuleaza o mai buna functionare in ceea ce priveste inima, cortexul suprarenal, musculatura scheletului si creierul, decat o face glucoza.
Alimente indicate si de evitat in dieta ketogenica
Focusul unei diete ketogenice este alimentatia sanatoasa, cat mai neprocesata.
Alimentele indicate sunt:
- cele bogate in proteine, precum carnea de vaca, miel, porc si pui (nu in exces, caci proteinele in exces sunt transformate in glucoza, de catre organism);
- peste si fructe de mare de orice fel, de preferat carne mai bogata in grasimi, precum cea de somon sau hering;
- oua;
- grasimi naturale: unt gras, ulei de cocos, de avocado sau de masline;
- legume care cresc deasupra solului: orice fel de varza, zucchini, masline, spanac, ciuperci, castravete, salata, rosii, brocolli, ardei, conopida, vinete si altele;
- lactate grase: unt, smantana, branzeturi, cascaval, iaurt;
- fructe: nuci braziliene, nuci de macadamia, migdale; zmeura, capsuni, afine- cu moderatie;
- bauturi: apa plata sau minerala (cu lamaie sau limeta), cafea si ceai fara zahar (cu lapte, frisca sau unt de cocos).
Alimentele de evitat sunt:
- zaharul si alimentele cu un continut ridicat de zahar: sucuri, ciocolata, prajituri, produse de patiserie, inghetata din comert, cereale indulcite;
- alimentele ce contin amidon: paine (exista retete de paine keto, din faina de migdale, de ex.), paste, orez, cartofi, cipsuri, musli;
- legumele ce cresc sub pamant: cartofi, ceapa, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel.
- margarina;
- berea;
- fructe bogate in zaharuri, precum bananele si strugurii.
Cum imbunatateste dieta ketogenica sanatatea orala?
Evitarea carbohidratilor poate scadea inflamatia. Un studiu a demonstrat ca o dieta saraca in carbohidrati si bogata in acizi grasi Omega 3 a avut ca rezultat scaderea ratei de aparitie a gingivitei si a inflamatiilor.
Zaharul si carbohidratii sunt cei mai mari dusmani alimentari ai sanatatii orale.
Evitand carbohidratii, evitam de asemenea zaharurile procesate, considerate a fi cele mai daunatoare pentru sanatatea orala. Deoarece bacteriile din cavitatea orala se hranesc cu zaharuri, reducerea zaharului in alimentatie poate reduce frecventa aparitiei cariilor.
Un alt avantaj este acela ca in dieta ketogenica este permis consumul de lactate, care imbunatateste sanatatea orala.
Efectele dietei ketogenice
De-a lungul vietii, toxinele acumulate sunt stocate in celulele adipoase, iar in timpul cetozei, corpul are timp sa se concentreze pe eliminarea lor.
S-ar putea crede ca tesutul muscular sau sanatatea organelor interne vor avea de pierdut in timpul acestei diete, dar nu. Organismul conserva proteinele, ca o forma de adaptare evolutiva care protejeaza tesutul muscular si organele interne impotriva deteriorarii, in perioade de hrana insuficienta.
Pentru a-si conserva proteinele, corpul incepe de asemenea sa caute surse de proteine ce nu apartin organismului, cum ar fi: mase celulare neesentiale, precum tumorile sub forma de fibroze, tesuturi degenerative, bacterii, virusi, sau alte componente organice care pot fi folosite pe post de combustibil.
Organismul incepe sa se concentreze pe eliminarea toxinelor si vindecarea si regenerarea tesuturilor si organelor afectate/ deteriorate.
Aceasta dieta si-a dovedit pana in prezent beneficitatea pentru bolnavii de diabet, cancer, epilepsie si Alzheimer.
Mai mult de atat, peste 20 de studii efectuate demonstreaza ca dieta ketogenica te poate ajuta sa iti imbunatatesti starea de sanatate generala si orala si sa slabesti in acelasi timp.
„Povestea” dietei ketogenice
In prezent, numeroase diete sunt catalogate ca fiind „keto”, dar de fapt, adevarata dieta ketogenica este diferita, prin faptul ca se axeaza pe grasimi, nu proteine.
Dieta ketogenica a fost inventata in 1921, ca tratament pentru epilepsia la copii.
Odata cu aparitia medicatiei anticonvulsive pentru tratarea crizelor epileptice, interesul publicului a scazut, dar in 1996 a fost realizat un studiu aprofundat, in mai multe centre de cercetare simultan, fapt care a marcat reinnoirea interesului in acest domeniu.
Studiul a fost sponsorizat de Fundatia Charlie, infiintata de un celebru producator de la Hollywood, Jim Abrahams, care a reusit sa controleze eficient crizele epileptice ale baietelului sau Charlie, cu ajutorul dietei ketogenice.
Acesta a produs si un film inspirat din viata sa, cu Meryl Streep in rolul principal, pentru a constientiza oamenii de beneficiile extraordinare ale dietei, pentru copii bolnavi de epilepsie.
75 de centre de epilepsie din 45 de tari utilizeaza acum aceasta dieta, datorita eforturilor fundatiei Charlie.
Sponsorizarea studiului a facut posibila studierea posibilei utilizari in scop terapeutic a dietei ketogenice, pentru multe alte afectiuni neurologice: autism, dementa, Parkinson, tumori cerebrale canceroase, traume neurologice, tulburari de somn, migrene, etc.
IN PREZENT, DIETA KETOGENICA ESTE UTILIZATA ATAT IN PLAN MEDICAL, CAT SI INDIVIDUAL, DE CATRE OAMENI DE PRETUTINDENI, CARE DORESC SA ISI IMBUNATATEASCA STAREA DE SANATATE GENERALA SI ORALA.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiProgrameaza-te rapid
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.