Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Va intrebati de ce va trimite medicul dentist sa faceti radiografii dentare si sunteti ingrijorat de efectul acestora asupra organismului dumneavoastra?

Ne propunem sa va raspundem la aceste intrebari si sa va asiguram de efectele minime ale radiografiilor dentare asupra sanatatii dumneavoastra. 

 

Radiografiile dentare sunt necesare medicului dentist deoarece ofera detalii ce nu pot fi altfel obtinute, detalii esentiale pentru stabilirea unui diagnostic complet si corect in vederea efectuarii unei manopere medicale potrivita afectiunii de care suferiti.  

Multe afectiuni ale dintelui si tesuturilor inconjuratoare nu pot fi vazute decat pe radiografie, cum sunt cariile interdentare, infectiile de la nivelul radacinilor (granuloame, chisturi), fracturile dentare, resorbtia oaselor maxilare datorata afectarii parodotale.  

Daca asteptam ca afectarea sa devina vizibila clinic, tratamentul ar fi mai complicat, mai costisitor si cu sanse mai mici de reusita.  

 

Radiografia dentara ajuta astfel la diagnosticarea corecta si completa a cazului clinic si la elaborarea planului de tratament.  

Cele mai recomandate radiografii dentare sunt:  radiografia retroalveolara (periapicala)  radiografia panoramica (ortopantomograma).  

Mai pot fi recomandate, de asemenea:  radiografii Bite-Wing, radiografii ocluzale teleradiografii, radiografii ale articulatiilor temporo-mandibulare, radiografii ale sinusurilor maxilare.  

 

Radiografia retroalveolara periapicala

Radiografia retroalveolara (periapicala) este cea mai simpla, cea mai recomandata si cea mai ieftina investigatie radiologica.  

Acest tip de radiografie evidentiaza dintele in intregime, cuprinzand coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorata.  

Se realizeaza prin pozitionarea senzorului radiologic dentar in cavitatea bucala a pacientului cu ajutorul unui suport din plastic, steril, fixarea lui si apoi efectuarea radiografiei.

Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca pe senzor sa se inregistreze imaginea radiologica.  

Senzorul este apoi scanat in computer si imaginea apare imediat pe ecran.

Imaginea radiologica obtinuta evidentiaza 2-3 dinti alaturati de pe o arcada dentara (maxilar sau mandibula).  

Acest tip de radiografie este indicata in urmatoarele situatii:  

- Evaluare initiala pentru efectuarea planului de tratament (status dentar) detectarea cariilor dentare detectarea infectiilor / inflamatiilor dentare periapicale evaluarea starii parodontale  detectare tratamentelor deja efectuate si verificare corectitudinii lor vizualizarea morfologiei radiculare inainte de tratament de canal sau extractie  dupa traumatisme dentoalveolare pentru a vizualiza dinti neerupti sau in curs de eruptie.  

Control pe parcursul desfasurarii tratamentului  radiografii cu ace pe canal pentru verificarea permeabilitatii radacinilor pana la varf verificarea dezobturarii complete a canalelor verificarea adaptarii lucrarilor protetice pe prag. 

Control si evaluare post tratament  evaluarea corectitudinii tratamentelor endodontice imediat dupa efectuarea lor, la 3 luni si la 6 luni la dintii cu afectarea parodontiului apical, si apoi anual la toti dintii tratati endodontic evaluarea eficientei tratamentelor parodontale la 3 luni, la 6 luni, si apoi anual imediat dupa rezectii apicale  evaluarea implantelor, postoperator si dupa perioada de osteointegrare, precum si anual pe toata perioada lor de folosire.

 

Radiografia cu aripioara muscata (Bite-Wing) 

Acest tip de radiografii este folosit pentru detectarea cariilor dintre dinti, din zona coletului sau de sub obturatii, pentru evaluarea starii parodontale si a pierderilor de masa osoasa.

 

Radiografia panoramica (ortopantomograma)

Orice medic dentist ar trebui sa recomande o radiografie panoramica la prima vizita a pacientului, inainte de a face orice fel de tratament.   

In cadrul Neoclinique aceasta este obligatoriu de efectuat la 6 luni pentru toti pacientii clinicii inainte de prima consultatie si inainte de controlul la 6 lunii, deoarece modificarile care pot sa apara in decursul acestei perioade nu sunt intotdeauna neaparat vizibile in timpul controlului clinic.

In baza radiografiei panoramice, medicul si pacientul discuta despre planul de tratament care reprezinta pasii care trebuie urmati pentru rezolvarea tuturor problemelor dentare existente.  

Radiografia panoramica furnizeaza pentru medic o imagine de ansamblu a situatiei clinice a pacientului fara a oferi informatii de finete.  

Cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare.  

Pentru realizarea unei astfel de radiografii pacientul este echipat cu echipament de protectie din plumb si este pozitionat de catre asistenta de radiologie dentara cu capul la nivelul unui aparat ce se va roti in jurul acestuia in momentul expunerii.  

Pacientul este rugat sa stea nemiscat timp de 20 de secunde.  

La finalul acestor 20 de secunde imaginea radiologica deja a aparut pe ecranul computerului.

Momentul in care se efectueaza este de obicei la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect.  

De multe ori sunt necesare si radiografii retroalveolare, mai mici ca dimensiune dar care prezinta informatii mult mai in detalui.  

Indicatiile sunt multiple:  evaluare initiala in cadrul planului de tratament evidentierea leziunilor osoase sau a dintilor neerupti  evaluarea starii parodontale si structura osoasa de sustinere  vizualizarea molarului de mintein caz de fracturi osoase maxilare sau mandibulare preimplant in vederea evaluarii inaltimii osoase pentru a evalua pozitiea si orientarea structurilor critice, precum nervul alveolar inferior, pozitia sinusului maxilar in raport cu radacinile dentare,  evidentierea leziunilor oncologice.  

 

Doze de radiatii 

De ce teama noastra este nejustificata? 

Numeroase activitati zilnice, chiar si cele mai banale ne expun radiatiilor.  

Cantitatea de radiatii absorbita de o persoana se masoara in Sievert (Sv).  

Sievertul reprezinta doza de iradiere evaluand cantitativ efectele biologice ale radiatiei.  

La o radiografie retroalveolara doza efectiva de radiatii este in medie de 5 µSv.

La o radiografie panoramica doza efectiva de radiatii este in medie de 30 µSv.

La o radiografie toracica doza efectiva de radiatii este in medie de 100 µSv.  Doza de fundal medie zilnica este de 10 µSv (radiatiile primite de la soare si de la scoarta terestra).  

Fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 3600 µSv , iar la 100 000 de µSv (echivalentul a 20 000 radiografii retroalveolare) apare riscul dezvoltarii cancerului.  

Exista o teama nejustificata ca o radiografie dentara produce iradiere.   

Pacientul trebuie sa inteleaga limitarea impusa de lipsa unei radiografii si faptul ca avantajele aduse de informatiile culese prin examenul radiologic, depasesc cu mult riscul dat de expunerea la o doza minima de radiatii ionizante.

Autor: Dr. Georgeana Cogalniceanu, NeoClinique - Servicii de radiologie dentara in Bucuresti

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Reabilitarea  danturii  cu  sistemul  de  implanturi  dentare All  on  4 si All  on 6
Reabilitarea danturii cu sistemul de implanturi dentare All on 4 si All on 6

Dacă v-ați pierdut dinții sau dacă aveți un număr redus de dinți (cu...

Stiai ca infectiile dentare iti pot afecta glandele suprarenale?
Stiai ca infectiile dentare iti pot afecta glandele suprarenale?

------------------------------------------------Infectiile dentare sunt...

Curs Dr. Marcel Korn
Curs Dr. Marcel Korn

26.02.2011, intreaga echipa NeoClinique a participat la cursul de perfectio...

Ce este implantul dentar?
Ce este implantul dentar?

Ce este implantul dentar?   Ce puteti face cand, din pacate, ...