Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19

Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19

  • Denumirea noului virus nu este Coronavirus, ci SARS-CoV-2. In 11 februarie 2020, OMS a anuntat ca denumirea oficiala a noului virus identificat pentru prima oara in Wuhan, China, este „SARS-CoV-2”( severe acute respiratory syndrome coronavirus 2).
  • Acest virus este sindrom respirator acut. Face parte din subfamilia de virusuri numite Coronavirusuri (CoV): 229E, NL63, OC43, HKU1, SARS-CoV, MERS-CoV.

Coronavirusurile sunt foarte raspandite in natura, producand, la om si animale (pasari, porci, bovine, cai, rozatoare, lilieci, feline, caini) afectiuni ale cailor respiratorii si gastroenterite, unele foarte grave, iar altele usoare sau chiar fara simptome clinice.

Sunt al doilea grup viral, dupa rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, racelii comune la om.

Bolile oamenilor și animalelor provocate de coronavirusuri sunt numite coronaviroze. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) in infectiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.

SARS-CoV-2 nu este primul virus din subfamilia lui care produce decese numeroase. Din 2012 pana in noiembrie 2019 au fost raportate la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) 2.494 de cazuri de infectie cu virusul MERS-CoV si 858 de decese.

In 2002-2003, virusul SARS-CoV a infectat 8000 de persoane si a provocat 774decese, epidemia raspandindu-se pe 5 continente, in 28 de tari.

  • Este considerat periculos prin virulenta sa, viteza de transmitere, in timp foarte scurt. Din decembrie 2019 pana in martie 2020, in doar 4 luni, au fost confirmate 114.243 de cazuri de infectii si 4.023 decese, in 25 de tari.

Problema cea mai mare in cazul propagarii rapide a virusului este lipsa locurilor in spitale. In regiunile foarte afectate, se procedeaza ca in conditii de razboi, se triaza bolnavii care vor beneficia de tratament, in functie de sansele de supravietuire.

  • Simptomele sale sunt diferite de pneumonie sau gripa prin simptomul de insuficienta respiratorie.
  • Bazat pe ceea ce stim pana acum, virusul se transmite in doua moduri principale:

- prin contact cu o persoana infectata, contact definit ca fiind o distanta de aproximativ 1,8 metri, prin picaturi din tractul respirator eliminate atunci cand o persoana stranuta sau tuseste.

- prin atingerea unor suprafete contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului sau gurii.

  • Nu doar oamenii in varsta sunt afectati de COVID-19, ci si tinerii si copiii. Se pare ca totusi categoria de varsta influenteaza gravitatea imbolnavirii si riscul crescut al decesului.
  • Antibioticele nu sunt eficiente in tratarea virusurilor. Doar infectiile bacteriene se trateaza prin antibiotice. Uneori, pe durata infectarii cu acest virus, este posibil ca pacientul sa dezvolte si o infectie bacteriana, fapt ce determina necesitatea tratarii cu antibiotice.
  • Nu exista inca un tratament pentru acest virus. Anumite variante de tratament sunt studiate si sunt in prezent in testari. Aceste testari vizeaza eficienta, siguranta si evaluarea efectelor adverse ale potentialelor tratamente.
  • Nu exista inca vaccin pentru COVID-19. Nu mai putin de 20 de variante de vaccin sunt in cercetare in prezent, oameni de stiinta din intreaga lume implicandu-se in acest efort sustinut.
  • Vaccinul pentru pneumonie sau gripa nu te protejeaza de noul virus.
  • Utilizarea spray-urilor nazale saline nu te protejeaza de noul virus.
  • Intraspitalicesc, cei care au contactat COVID-19 sunt tratati doar simptomatic, in conditii de izolare, prin medicamente antivirale si antiinflamatorii, oxigenoterapie si  suport respirator, in functie de gravitate. Recomandarile generale sunt de repaus si o foarte buna hidratare.
  • Se transmite si in zonele calde. Pana nu demult, au circulat zvonuri cu privire la posibila limitare a transmiterii in cazul regiunilor calde ale globului, dar situatia actuala demonstreaza contrariul.
  • Nu se transmite prin bunurile importate din China. Din cercetarile efectuate pana in prezent, nu se stie sigur intervalul de timp in care virusul este activ pe suprafete, dar nu se crede ca ar fi mai mare de cateva ore. Produsele provenite din China sunt transportate pe o durata mare de timp, manipulate, incarcate, descarcate, tinute la diferite temperaturi. Sansele ca virusul sa se mentina viu in aceste conditii, timp indelung.
Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Albire Dentara cu un sistem profesional in clinica
Albire Dentara cu un sistem profesional in clinica

Albire DentaraDintii se afla pe locul 1 in topul schimbarilor pe care oam...

Interviu - Dr. Stratulat Remus, Specialist Estetica Dentara
Interviu - Dr. Stratulat Remus, Specialist Estetica Dentara

A oferi unui pacient sansa sa zambeasca fara nici o grija, sa se bucure cand se uita in oglinda este ceva esential pentru starea sa de bine...

Remodelarea cosmetica a zambetului: ce presupune si cand este recomandata
Remodelarea cosmetica a zambetului: ce presupune si cand este recomandata

O remodelare cosmetica a zambetului va poate intineri aspectul. Aceasta transformare a zambetului implica modificari non-chirurgicale, prin care zambetul este armonizat cu fizionomia, dintii sunt luminati, iar buzele sunt facute sa para mai pline.