Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea

Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea

Contactează-ne la numărul +4 0371 000 111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Dintii sunt foarte importanti nu doar pentru a vorbi si a manca, ci si pentru mentinerea fortei si structurii osului maxilarului si a cavitatii bucale. Acesta este motivul pentru care, ori de cate ori este posibil, medicul dentist va recomanda restaurarea dintilor in locul extractiei dentare. 

In continuare vom discuta despre extractiile dentare, ca sa intelegem cand sunt absolut necesare si in ce consta o asemenea interventie.

Cand este necesara extractia dentara

In cadrul tratamentului ortodontic, atunci cand este nevoie sa cream loc pe arcada dentara;

In cazul unei infecții extinse care nu poate fi tratata;

Dinti foarte mobili, din cauza parodontozei;

Accidentari soldate cu lezarea puternica a radacinii dintelui in cauza;

Fracturi radiculare;

Extractia dintilor de lapte, atunci cand interfereaza cu cresterea corecta a dintilor definitivi.

Se recomanda evitarea extractiilor dentare in timpul sarcinii. In cazul urgentelor stomatologice, acestea  se pot efectua, de preferat, dupa primele luni si inainte de ultimele doua, in lunile 5, 6 sau 7 de sarcina.

Etapele extractiei dentare

Extractia dintilor nu este atat de dureroasa pe cat crezi ca este. Facem aceasta precizare pentru  ca ni se adreseaza foarte des intrebarea daca extractia dentara doare. Intrucat veti fi sedat, singura durere pe care ati experimenta-o este dupa procedura chirurgicala. Daca sunteti programat sa faceti o extractie a dintilor, este bine sa cititi pasii implicati in aceasta procedura

Medicul dentist va efectua o anestezie locala sau generala. Daca suferiti de o puternica fobie de stomatotolog, este posibil sa fie necesara anestezia generala, pentru un grad de confort corespunzator. Cu toate acestea, depinde si de starea dumneavoastra de sanatate generala.

Dintele va fi  initial slabit din tesuturile gingivale, pentru a facilita extractia. Tesuturile gingivale din jurul dintelui vor fi largite si mai mult, pentru a slabi dintele. Scopul slabirii dintelui din radacina cat mai mult posibil este pentru a ne asigura ca extractia dintelui va fi lina si nu va dezradacina sau rani tesuturile gingivale din jur.

Medicul va misca dintele inainte si inapoi, pentru a deconecta radacina de tesuturile din jur, iar apoi il va extrage.

In orificiul creat in os, in locul dintelui extras se formeaza un cheag. Medicul dentist va aseza un tampon de tifon deasupra acestuia si va va cere sa muscati usor pe el pentru o perioada de timp. Daca muscati prea tare sau scoateti tamponul si discolati cheagul, veti experimenta o durere foarte puternica.

Daca un dinte este prea greu de extras, dentistul ar alege sa extraga dintele bucata cu bucata, prin fracturarea acestuia. Oricum ar fi, nu veti simti nicio durere in timpul procedurii de extractie.

Cu toate acestea, daca un dinte care trebuie extras nu este suficient de vizibil la suprafata gingiilor, se va face o incizie, pentru a-l extrage chirurgical. Este posibil ca dintele sa fie, de asemenea, sectionat in bucati, pentru a preveni traumatizarea nervilor si tesuturilor inconjuratoare pe masura ce este indepartat. Piesele pot fi slabite, similar procedurii clasice de extractie. Fragmentele pot fi apoi indepartate pe rand, intr-o secventa specifica, radacinile curbate fiind indepartate la final.

Reguli de respectat pentru vindecarea corecta dupa extractie dentara

Tineti compresa strans timp de doua ore si inghititi saliva. Este normal sa scuipati saliva cu sange in prima zi. 

Dupa doua ore aruncati compresele, nu clatiti gura cu nimic si nu sugeti locul extractiei pentru a nu mobiliza cheagul care ajuta la vindecare. 

Dupa trei ore de la extractie puteti manca pe partea cealalta alimente mai moi, la temperatura camerei (NU foarte fierbinti sau foarte reci) si incercati sa evitati locul extractiei in timpul masticatiei, pentru a nu retentiona alimente care pana la urmatorul control pot determina aparitia alveolitei (infectie postextractionala) sau a halenei (miros neplacut al cavitatii orale) si evitati lactatele timp de 24 de ore (lapte, iaurt, smantana, branza). 

Pentru 24 de ore intrerupeti fumatul. 

Va puteti spala pe dinti dupa 24 de ore de la extractie, dar igiena cavitatii orale este obligatorie pana atunci astfel incat clatiti usor protejand locul extractiei cu apa de gura care ar fi chiar mai bine sa contina clorhexidina, deoarece accelereaza vindecarea postextractionala. 

Este normala o crestere cu pana la un grad a temperaturii corpului. Nu sunt necesare antibiotice.

Daca apar dureri imediat dupa trecerea anesteziei le puteti calma cu antiimflamatoare: Ketonal, Nurofen=Ibuprofen=Ibalgin, Diclofenac, Paracetamol=Eferalgan=Solpadeine. NU recomandam antialgicele Antinevralgic si mai ales controversatul Algocalmin, deoarece antiinflamatoarele iau durerea, dar reduc si inflamatia, iar antialgicele doar amelioreaza durerea. 

Daca dupa 24 de ore durerile persista si sunt foarte mari sau sangerarea nu s-a oprit si este abundenta, este semn de hemoragie dupa extractia dentara, asadar reveniti la control sau anuntati-ne. 

Este normal sa va umflati, mai ales dupa interventii mai laborioase.

Va recomandam sa NU tineti cald in zona respectiva, ba chiar sa aplicati comprese reci (apa de la robinet, NU gheata, pe un prosop). 

Caldura si pozitia orizontala favorizeaza edemul in zona, din acest motiv daca va culcati imediat dupa extractie sa nu va speriati daca va treziti umflat.

Dupa extractie, asigurati-va ca urmati toate instructiunile stabilite de medicul dentist ca parte a ingrijirii ulterioare. Evitati alimentele care sunt greu de mestecat in primele cateva saptamani si periati si folositi ata dentara foarte usor in apropierea zonei chirurgicale. Daca aveti nevoie de o extractie a dintilor si locuiti in Bucuresti sau va puteti deplasa in Bucuresti, rezervati o programare pentru o consultatie la Neoclinique.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Aditie de os dentar
Aditie de os dentar

La Neoclinique pacientii beneficiaza de un cabinet de chirurgie OMF in care...

Indicatii post-operatorii dupa interventii chirurgicale oro-dentare!
Indicatii post-operatorii dupa interventii chirurgicale oro-dentare!

- pansamentul se mentine 4-6 ore- nu se fumeaza cel putin 24 h post opera...

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie
Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontolo...

Tratamentul endodontic in detaliu
Tratamentul endodontic in detaliu

Tratamentul endodontic in detaliuDr. Petrea Andreea, Specialist Endodonti...

Sediul Neoclinique PRO deschis in 2015
Sediul Neoclinique PRO deschis in 2015

Sediul Neoclinique PRO deschis in 2015, in aceeasi cladire din Str. Theodor...

Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?
Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?

Dintii de lapte sunt dintii copilariei, dinti temporari, ce vor fi inlocuiti la momentul potrivit cu dintii definitivi. Dintii de lapte se numesc astfel datorita culorii albe stralucitoare, semanand cu niste perlute mici, perfecte. Acestia au o structura a smaltului mai moale si o ancorare mai putin rezistenta decat a celor definitivi, corespunzand necesitatilor nutritive ale copilului. Este bine de stiut ca si dintii de lapte au nervi, nu doar dintii definitivi, asadar afectiunile dintilor de lapte pot da dureri dentare profunde.

Remodelarea cosmetica a zambetului: ce presupune si cand este recomandata
Remodelarea cosmetica a zambetului: ce presupune si cand este recomandata

O remodelare cosmetica a zambetului va poate intineri aspectul. Aceasta transformare a zambetului implica modificari non-chirurgicale, prin care zambetul este armonizat cu fizionomia, dintii sunt luminati, iar buzele sunt facute sa para mai pline.