Halena sau respiratia urat mirositoare!
Halena sau respiratia urat mirositoare!
Poate ai observat ca exista persoane a caror companie incerci sa o eviti cu orice pret, in special atunci cand se pune problema unei apropieri la mai putin de jumatate de metru.
HALENA - afectiunea caracterizata prin respiratia urat mirositoare (fetida), care tine toata lumea la distanta de nefericitii pe care a cazut acest necaz.
Se stie ca o respiratie proaspata nu este doar un semn de farmec personal ci si un factor de civilizatie.
Situatia este destul de incomoda pentru persoana in cauza, cat si pentru cei din jur, putandu-se ajunge la afectarea vietii sociale sau chiar la destramarea unor cupluri.
Halena are legatura, in primul rand, cu alimentele ingerate.
In timpul digerarii, unele alimente pot altera respiratia in mod trecator - usturoiul, ceapa, prazul, ridichile, varza acra, sosurile grase, friptura in sange, maioneza, tutunul, alcoolul provoaca un miros neplacut dar efectul acestora nu dureaza prea mult timp.
Un emulsificator gastric sau un accelerator al secretiei biliare sunt suficiente ca sa stearga rapid aceste efecte neplacute. In acest sens medicamentele antiacide si antireflux trebuie luate insa la recomandarea stricta a medicului.
O alta cauza a mirosului greoi degajat de cavitatea bucala este reprezentata de AFECTIUNILE DENTARE.
Cariile neglijate, insotite sau nu de afectiuni gingivale sau parodontale si ale osului de sustinere a dintelui (gingivite, abcese dentare, pungi parodontale), dau nastere unui miros specific de infectie dentara.
Problemele bucale, ca inflamatiile si infectiile, sunt si ele susceptibile de a altera mirosul respiratiei. Printre cele mai curente se numara micozele si anginele.
Dupa fiecare masa, dintii trebuie periati sau, daca acest lucru nu este posibil, cavitatea bucala trebuie clatita bine, intrucat compusii volatili ai sulfului, formati prin descompunerea microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor si a limbii determina aparitia halenei.
Halena mai este intalnita in xerostomie (gura uscata - simptom aparut ca urmare a scaderii fluxului salivar, mijlocul prin care sunt "spalate" suprafetele dentare).
La persoanele sanatoase poate fi intalnita in cazuri de vorbire indelungata sau chiar dupa somn.
Bolile sinusurilor, cum sunt rinitele si sinuzitele cronice, altereaza si ele mirosul respiratiei.
Halena mai poate sa apara si in cazuri de amigdalita, inflamatie a faringelui, digestie deficitara, deficit de vitamina C, diabet, uremie sau o problema gastrointestinala.
De asemenea, stresul poate fi o cauza deloc neglijabila a aceleiasi respiratii urat mirositoare.
Aciditatea gastro-esofagiana perturba respiratia la unele persoane, care nu au obligatoriu si manifestari digestive. In acest caz, tutunul si alcoolul pot fi cauze principalele, iar respiratia are un miros greoi, fetid.
Alti factori ce se fac "vinovati" de aparitia respiratiei urat mirositoare sunt ovulatia feminina, carenta de vitamine, bauturile prea calde, consumul de tranchilizante sau abuzul de vitamina B.
Ce e de facut?
Consultul stomatologic regulat este obligatoriu si perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi pentru indepartarea resturilor alimentare.
In acest sens mai pot fi utilizate ata dentara si dusul bucal (pentru locurile in care periuta nu patrunde) si apa de gura (mai ales dimineata).
Deosebit de importanta este toaleta dintilor seara, inainte de culcare, pentru a nu lasa nimic de lucru bacteriilor anaerobe in timpul somnului.
Nu utilizati periuta de dinti doar pentru perierea dintilor, placa bacteriana se depune si pe gingii si pe limba, asadar ingrijiti-va de intreaga gura.
Tratati-va afectiunile dentare si parodontale pentru ca, in lipsa unui tratament de fond, pasta de dinti, guma de mestecat, apa si spray-urile de gura nu fac decat sa mascheze mirosul pentru o perioada scurta de timp, fara sa il indeparteze.
Consumati multe lichide, imbogatiti-va dieta cu legume proaspete, evitati consumul exagerat de cafea, alcool, precum si fumatul excesiv.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.